Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Βιβλιοπροτάσεις Νο3

Βιβλία για το καλοκαίρι


1) Το πρώτο μου καλοκαιρινό βιβλίο (ΕΛΕΝΗ ΕΛΕΝΑ-ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟς ΓΡΗΓΟΡΗΣ)

 Tα παιδιά, συναντώντας τους δύο μικρούς ήρωες του βιβλίου, γίνονται μια καλή παρέα και με ευχάριστο και παιγνιώδη τρόπο ξεκινούν το καλοκαιρινό ταξίδι στη χώρα της γνώσης. Tα παιδιά πειραματίζονται, ερευνούν, φαντάζονται και με βιωματικό τρόπο μετρούν αστερίες και ιππόκαμπους, συναντούν γοργόνες και διηγούνται τις ιστορίες του βυθού, μαγεύονται από τα κύματα και μαθαίνουν πώς να τα φτιάχνουν, μαζεύουν βότσαλα και άμμο και δημιουργούν όμορφα ψηφιδωτά, βοηθούν τους ψαράδες να ψαρέψουν, αποκτούν περιβαλλοντική συνείδηση μέσα από τις δικές τους εξερευνήσεις στη φύση, ανακαλύπτουν τις ιδιότητες του νερού μέσα από πειράματα και ζωγραφική με σαπουνόφουσκες, χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους για να φτιάξουν μυρωδάτα σαπούνια και δροσερές συνταγές. Περιλαμβάνει: - Ασκήσεις ανάγνωσης, γραφής και μαθηματικών. - Παιχνίδια φαντασίας - Καλοκαιρινές ιδέες για κατασκευές 


2) Έξυπνες κάρτες για τις διακοπές (ΠΑΤΑΚΗΣ)




Οι έξυπνες κάρτες "γράφω-σβήνω" θα κρατήσουν συντροφιά στα παιδιά ατελείωτες ώρες. Θα ανακαλύψουν εκατοντάδες ευκαιρίες για δημιουργική απασχόληση στις διακοπές, στο αυτοκίνητο, στο πλοίο, παντού. Το πακέτο περιέχει πενήντα κάρτες διπλής όψης, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά και δεν πρέπει να λείπουν από κανένα σακίδιο.











3) Καλοκαιρινά παιχνίδια για παιδιά που ετοιμάζονται για το νηπιαγωγείο ( ΡΕΝΑ ΡΩΣΣΗ-ΖΑΪΡΗ)





Ένα καλοκαιρινό βιβλίο που πάει διακοπές με το παιδί και το προετοιμάζει για το Νηπιαγωγείο. Το παιδί παίζει και μαθαίνει παρέα με το Φίνι, το πιο διασκεδαστικό δελφίνι. Κολλάει, χρωματίζει, κόβει, παρατηρεί, παίζει με αριθμούς, λέξεις, παζλ, λαβύρινθους και ντόμινο, κερδίζοντας το πιο όμορφο βραβείο.












4) Απίθανες ώρες για παιδιά που τέλειωσαν το νηπιαγωγείο (ΜΩΡΑΪΤΟΥ ΠΗΝΕΛΟΠΗ)



Οι Απίθανες ώρες είναι ειδικά σχεδιασμένες για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Μέσα από διασκεδαστικές ασκήσεις και παιχνίδια φαντασίας μαθαίνουν να ερευνούν, να πειραματίζονται, να δημιουργούν, να ζωγραφίζουν, να διηγούνται και να χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους. Με τις Απίθανες ώρες τα παιδιά απασχολούνται δημιουργικά στις διακοπές τους, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσονται νοητικά και συναισθηματικά.










Μαθησιακές δυσκολίες - Χαρακτηριστικά - Αντιμετώπιση

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σας έχει μαθησιακές δυσκολίες και πως θα τις αντιμετωπίσετε;



Αρκετοί γονείς ισχυρίζονται ότι το παιδί διαβάζει "κότα" αντί για "κάτω", δεν μπορεί να εντοπίσει τη διαφορά ανάμεσα στο «θ» και «β» και πολλά άλλα τέτοια παραδείγματα τα οποία συχνά τους προβληματίζουν  χωρίς να ξέρουν τι πραγματικά συμβαίνει.
Τι είναι οι «μαθησιακές δυσκολίες»;
Οι μαθησιακές δυσκολίες εμφανίζονται εκ γενετής ως αδυναμία στην ομιλία, ανάγνωση, γραφή, συλλογισμό και μαθηματική ικανότητα. Οφείλουν την ύπαρξή τους σε δυσλειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Στην ηλικία των 9-10 ετών τα χαρακτηριστικά αυτών κορυφώνονται.
Χαρακτηριστικά:
  •  Υπερκινητικότητα
  • Συναισθηματική αστάθεια
  • Ελλείμματα μνήμης
  • Χαμηλή σχολική επίδοση
  • Διαταραχή λόγου και ομιλίας
  • Προβλήματα συμπεριφοράς

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις μαθησιακές δυσκολίες των παιδιών;
  1.  Απαιτείται η έγκαιρη παρέμβαση του ειδικού. Βασικό στοιχείο αυτής της διαδικασίας είναι η συνεργασία των γονέων με τους εκπαιδευτικούς φορείς και συγκεκριμένα με την δασκάλα καθώς εκείνη τις περισσότερες φορές εντοπίζει πρώτη την δυσκολία.
  2. Άμεση παραπομπή του παιδιού σε δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς προκειμένου να αξιολογηθεί και να εφαρμοστεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης, ώστε να αμβλυνθούν οι αδυναμίες του. 
  3. Μην ξεχνάμε ότι η χαμηλή ακαδημαϊκή επίδοση επηρεάζει και το συναισθηματικό υπόβαθρο του παιδιού.

Βασικά στοιχεία:
  • «Θεραπεία» δεν υπάρχει, μαθαίνει το άτομο να διαχειρίζεται την αδυναμία του και να βελτιώνεται με τον καιρό
  • Στην πλειονότητα των περιπτώσεων όπου έγινε έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος, τα παιδιά σημείωσαν τρομερή εξέλιξη.
  • Τα άτομα με Μαθησιακές Δυσκολίες θα πρέπει να δέχονται το ανάλογο επίπεδο φροντίδας όπως προβλέπεται και για τα άτομα χωρίς.





Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Origami βιβλιαράκι

Μια πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα με την οποία μπορούν να περάσουν ευχάριστα και δημιουργικά τα παιδιά είναι η ακόλουθη: 

Δημιουργία origami βιβλίου με θέμα της επιλογής τους.

Υλικά: ένα φύλλο χαρτί Α4, ακολουθούν ένα συγκεκριμένο τρόπο διπλώματος και είναι έτοιμο.

Ένα πολύ απλό θέμα είναι "η μέρα μου ( πρωί-μεσημέρι-απόγευμα-βράδυ )". Υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές και τα παιδιά μπορούν να  χρησιμοποιήσουν όποια θέλουν.
  • Ασπρόμαυρο για αγόρια και κορίτσια
  • Έγχρωμο για αγόρια και κορίτσια
  • Με σκίτσα για ζωγραφική
  • Μόνο με λέξεις για να ζωγραφίσουν τα παιδιά τις δικές τους εικόνες.
Οδηγίες κατασκευής:

1) Εκτυπώνουμε την εικόνα που μας ενδιαφέρει.

2) Διπλώνουμε το φύλλο στα δύο κατά μήκος της μακρύτερης πλευράς του.



3) Το ανοίγουμε πάλι και το διπλώνουμε στα δύο από την άλλη πλευρά. Μετά τα παραπάνω 2 τσακίσματα έχει δημιουργηθεί ένας σταυρός.



4) Τοποθετούμε το φύλλο κατά μήκος της μακρύτερης πλευράς του και "κλείνουμε" τις ΄δυο πόρτες έτσι ώστε να συναντηθούν στη μέση. Με τις παραπάνω τσακίσεις, αν παρατηρήσουμε ανοιχτό το φύλλο, θα δούμε ότι το κόψαμε σε 8 κουτάκια.



5) Το ανοίγουμε πάλι όλο και το διπλώνουμε στη μέση όπως κάναμε στο βήμα 3.


6) Σκίζουμε το σημείο που δείχνει η φωτογραφία, για να σκιστεί όμως εύκολα πρέπει να έχουμε πιέσει πολύ καλά τις τσακίσεις.


7) Το βιβλιαράκι είναι έτοιμο. Δείτε τις παρακάτω εικόνες για να κάνετε το τελικό δίπλωμα.





Πάμε τώρα στο θέμα μας, το οποίο είναι απλά ενδεικτικό. Μπορείτε να σκεφτείτε μαζί με τα παιδιά όποιο θέμα θέλετε να βρείτε τις δικές σας εικόνες και να κάνετε το δικό σας origami βιβλίο. 


Έγχρωμο για αγόρια

Έγχρωμο για κορίτσια

Ασπρόμαυρο για αγόρια

Ασπρόμαυρο για κορίτσια

Με σκίτσα για ζωγραφική

Τα παιδιά ζωγραφίζουν τις δικές τους εικόνες













Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Παιχνίδια - Δραστηριότητες Μουσικής

Κατά τη διάρκεια της εκμάθησης των διαφόρων εννοιών της μουσικής μπορούμε να παίζουμε διάφορα παιχνίδια με τα παιδιά για να κατανοούν πιο εύκολα το νόημα τους.
ΠΩΣ  ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ Ο ΗΧΟΣ;
  • Δίνουμε στα παιδιά χαρτόνια σε μέγεθος Α4 και τα προτρέπουμε να το κουνήσουν μπροστά στο πρόσωπό τους πάνω – κάτω και να νιώσουν τον αέρα, αλλά να ακούσουν και τον “ήχο” που βγάζει. Έτσι βοηθάμε τα παιδιά να συνδέσουν τον αέρα με την παραγωγή του ήχου.
  • Μια άλλη δραστηριότητα είναι να τους δώσουμε πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια στα παιδιά να φυσήξουν μέσα και να ακούσουν και πάλι τους ήχους που βγαίνουν.
  • Άλλη δραστηριότητα – παιχνίδι για τη σύνδεση αέρα και παραγωγής ήχου είναι να δώσουμε στα παιδιά το τριγωνάκι και να ζητήσουμε να το χτυπήσουν και αμέσως να το πιάσουν και να παρατηρήσουν ότι διακόπτεται ο ήχος μόλις “κόβουν” τον αέρα από το τριγωνάκιΧτυπάω το τριγωνάκι πιάνοντάς το σωστά και ο ήχος έχει διάρκεια, χτυπάω το τριγωνάκι και το πιάνω σταματάει ο ήχος.
ΧΡΟΙΑ:
  • Παιχνίδι ακουστικής συγκέντρωσης που βοηθάει να καταλάβουν τα παιδιά τη διαφορά στη χροιά είναι να δέσουμε τα μάτια ενός παιδιού και να προσπαθήσει να αναγνωρίσει τη φωνή ενός παιδιού που μιλάει και αργότερα να προσπαθεί να αναγνωρίσει ένα κρουστό που χτυπάει.
  • Τα παιδιά μιμούνται τις φωνές ζώων εντοπίζονας τις διαφορές στη χροιά, π.χ λιοντάρι βροντερή και χοντρή, γάτα ψηλή και σιγανή κλπ.

ΕΝΤΑΣΗ:
  • Χτυπάμε παλαμάκια δυνατά και σιγά
  • Τραγουδάμε το αγαπημένο μας τραγούδι δυνατά και σιγά
  • Λέμε τις ημέρες της εβδομάδας δυνατά και σιγά
  • Χτυπάμε το ταμπουρίνο δυνατά και σιγά
  • Η νηπιαγωγός χτυπάει το ταμπουρίνο δυνατά και τα παιδιά πηδάνε -  το χτυπάει σιγά και τα παιδιά περπατάνε στα τέσσερα.
  • Η νηπιαγωγός σηκώνει τα χέρια – τα παιδιά χτυπάνε παλαμάκια δυνατά, η νηπιαγωγός κατεβάζει τα χέρια – τα παιδιά χτυπάνε παλαμάκια σιγανά.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
  • Η νηπιαγωγός χτυπάει το τριγωνάκι με διάρκεια τα παιδιά μένουν ακίνητα, το χτυπάει κοφτά τα παιδιά πηδάνε επιτόπου.

ΥΨΟΣ:
  • Η νηπιαγωγός χτυπάει μια χαμηλή νότα στο μεταλλόφωνο και τα παιδιά κάθονται κάτω η νηπιαγωγός χτυπάει μια ψηλή νότα και τα παιδιά σηκώνονται με τα χέρια ψηλά.
  • Η νηπιαγωγός μιλάει με χοντρή φωνή και με ψηλή φωνή και τα παιδιά τη μιμούνται.

Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Η γιορτή του πατέρα



Πατέρας... Μια λέξη από την οποία αναβλύζει ο σεβασμός και ο θαυμασμός για κάθε παιδί. Ο πατέρας μας μπορεί να καταφέρει τα πάντα. Είναι σοφός σαν κουκουβάγια. Μπορεί να περπατήσει σε τεντωμένο σχοινί. Είναι υπέροχος τραγουδιστής. Είναι δυνατός σαν γορίλας. Είναι ψηλός σαν γίγαντας. Για όλα τα παιδιά ο πατέρας τους είναι και ο πρώτος! Στα παιδικά μάτια όλα είναι διογκωμένα και ιδανικά. Ότι και να γίνει, για το παιδί ο μπαμπάς είναι πάντα ψηλά!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ!

Ενδεικτικό υλικό:

  • Συζήτηση: Τι είναι οι γονείς; ( η μαμά και ο μπαμπάς, αυτοί που μας γέννησαν, μας προσέχουν και μας αγαπάνε) 
  • Να ζωγραφίσουν μία μαμά και ένα μπαμπά και να πουν τι κάνει ο καθένας.
  • Να διαβάσουν σχετικά παραμύθια, όπως: (ο καλός μου μπαμπάς-Alison Ritchie, θα με αγαπάς για πάντα;-Pacony Lewis)
  • Τραγούδι : (για τον πατέρα - Ελευθερία Αρβανιτάκη)
  • Πίνακες αναφοράς: 




  • Κατασκευές για τη γιορτή του πατέρα: 




Κάρτα πουκάμισο για τον μπαμπά

Υλικά Κατασκευής:
χαρτόνι μονόχρωμο και εμπριμέ, 2 μικρά κουμπιά,
χάρακας, ψαλίδι, κόλλα                           Στάδια Κατασκευής:
Κόψε το μονόχρωμο χαρτόνι σε μια μακρόστενη λωρίδα  και δίπλωσέ το στη μέση για να σχηματίσεις την κάρτα. Κόψε από το εμπριμέ το σχήμα της γραβάτας με ύψος λίγο μικρότερο από την κάρτα.Κάνε 3 εκατοστά κάτω από τη δίπλωση, δυο εγκοπές πλευράς 3 εκ. Δίπλωσε για να σχηματίσεις το γιακά και κόλλα τη γραβάτα από μέσα και τα κουμπιά πάνω στο γιακά.Άνοιξε την κάρτα και γράψε τις ευχές στον μπαμπά σου.




Διακοσμητικό πλαίσιο για τον υπολογιστή


Υλικά Κατασκευής: αφρώδες υλικό, ψαλίδι, κόλλα
Στάδια Κατασκευής: Μέτρησε το μέγεθος από τον υπολογιστή του μπαμπά και κόψε μια κορνίζα από το αφρώδες. Κατόπιν κόψε διάφορα σχήματα και κορνίζες, έτσι ώστε να βάλεις φωτογραφίες. Κόλλησε τα σχήματα και τις κορνίζες πάνω στο πλαίσιο.





Μπρελόκ για τα κλειδιά του μπαμπά 

Υλικά Κατασκευής: αφρώδες υλικό, 1 κρίκο για μπρελόκ, ψαλίδι
Στάδια: Κόψτε λωρίδες από αφρώδες υλικό. 1 πράσινη, 1 πορτοκαλί, έτσι ώστε η μία πλευρά να είναι οδοντωτή και η άλλη ευθεία. Κολλήστε τες μεταξύ τους και στη συνέχεια κάντε μια τρύπα και περάστε τον κρίκο. Κόψτε κομμάτια από αφρώδες υλικό με ψαλίδι που δημιουργεί σχήμα και κολλήστε τα μεταξύ τους όπως βλέπετε στην εικόνα.





Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Καλοκαιρινές κατασκευές - χειροτεχνίες

Ενδεικτικές ιδέες
(Οι παρακάτω ιδέες είναι για παιδιά προσχολικής ηλικίας αλλά σε ορισμένα σημεία θα χρειαστεί η δική μας βοήθεια).


 Θάλασσα και ψαράκια από πηλό: 




Φτιάξτε ένα εξωτικό καλοκαιρινό κάδρο με θάλασσα και τρισδιάστατα ψαράκια από πηλό.
Υλικά: πηλός, τέμπερες, χαρτόνι χοντρό από χαρτόκουτο, πινέλο, κόλλα




  • Πάρτε ένα κομμάτι από χοντρό χαρτόνι, όπως το χαρτόνι από χαρτόκουτο, στις διαστάσεις που θέλετε. Ζωγραφίστε για το φόντο σας τη θάλασσα και τον ουρανό με αποχρώσεις του μπλε.
  • Χρησιμοποιήστε πηλό και φτιάξτε τα αντικείμενα που βλέπετε ή και άλλα δικά σας. Προτιμήστε πηλό που ξεραίνεται μόνος του, χωρίς ψήσιμο. Φτιάξτε ψαράκια σε διάφορα μεγέθη, ήλιο με τις ακτίνες του, φύκια, αλλά και ό,τι άλλο ταιριάζει στο δικό σας κάδρο.
  • Κολλήστε καλά τα πήλινα στοιχεία στο κάδρο σας στα σημεία που σας αρέσει.
  • Ο πηλός ίσως έχει αρχίσει να στεγνώνει εξωτερικά, οπότε μπορείτε να τον βάψετε. Χρωματίστε τα ψαράκια σας με τα χρώματα που σας αρέσουν και δημιουργήστε ένα ζωηρό καλοκαιρινό τοπίο.
  • Το κάδρο σας είναι έτοιμο και αν θέλετε μπορείτε και να το κρεμάσετε με ένα κορδονάκι.

Ζωγραφική σε πέτρες με καλοκαιρινό θέμα:


Η ζωγραφική σε βότσαλα από την παραλία είναι η αγαπημένη δημιουργική απασχόληση του καλοκαιριού. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας και δημιουργήστε.
 Υλικά: τέμπερες, πινέλα, βερνίκι. Μαζέψτε και άφθονα βότσαλα από την παραλία και ξεκινήστε να ζωγραφίζετε.Στο τέλος, περάστε ένα στρώμα βερνίκι τις πέτρες σας για να διατηρήσετε το χρώμα τους και για πιο ζωντανό αποτέλεσμα.



Πέτρινο σπίτι από βότσαλα: 

Με τα βότσαλα και τις πέτρες της παραλίας μπορείτε να κατασκευάσετε ένα μικρό πέτρινο σπιτάκι!

Υλικά: κουτί συσκευασίας, πέτρες και βότσαλα σε παρόμοιο μέγεθος και σχήμα, καφέ οντουλέ χαρτόνι, κόλλα.




  • Κόψτε στο μέγεθος που θέλετε το κουτί.
  • Ξεκινήστε να κολλάτε τις πέτρες γύρω γύρω στο κουτί σας.
  • Κόψτε ένα ορθογώνιο κομμάτι από το καφέ οντουλέ χαρτόνι για πόρτα και δύο μικρότερα για παράθυρα. Κολλήστε τα και συνεχίστε να κολλάτε γύρω τους τα βότσαλα.
  • Κόψτε και φτιάξτε τη σκεπή του σπιτιού και κολλήστε το στο κουτί.
  • Το σπιτάκι σας είναι έτοιμο.

Χειροτεχνία με βότσαλα:



Υλικά: πέτρες και βότσαλα στο μέγεθος ενός κέρματος και σε αρκετή ποσότητα, χαρτόνι, μαρκαδόρος, κόλλα.





  • Χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο φύλλο χαρτόνι σε όποιο χρώμα προτιμάτε. Ζωγραφίστε ένα απλό καλοκαιρινό σχέδιο, όπως αυτό της  φωτογραφίας. Εάν δυσκολεύεστε, κάντε πρώτα το σχέδιο με μολύβι, για να μπορείτε να σβήσετε και να διορθώσετε, και όταν ολοκληρώσετε περάστε το από πάνω με μαρκαδόρο. Τα σχήματά σας θα πρέπει να είναι μεγάλα και απλά, χωρίς λεπτομέρειες.
  •  Βάλτε κόλλα.
  • Κολλήστε τις πετρούλες μία-μία. Εάν τα παιδιά είναι πολύ μικρά, βάλτε τους εσείς την κόλλα και αφήστε τα να κολλήσουν εκείνα τις πετρούλες, ενώ εάν είναι μεγαλύτερα αναλαμβάνουν και τα δύο βήματα!
  • Βέβαια, μπορείτε αν θέλετε να τις βάψετε τις πέτρες με τέμπερες. Εάν έχετε κολλήσει καλά τις πέτρες, μη διστάσετε να το στολίσετε στερεώνοντάς το στον τοίχο, θα είναι ένα ωραίο αναμνηστικό.

Ήλιος με...γυαλιά ηλίου:




Υλικά: χάρτινο πιάτο μίας χρήσης, έξι ξυλάκια, τέμπερες (κίτρινο, μαύρο και κόκκινο), πινέλα, κόλλα, δύο πλαστικά καπάκια από μπουκάλια, κόκκινη ξυλομπογιά, ξύστρα.





  • Ξεκινήστε, βάφοντας όλο το πίσω μέρος του πιάτου με κίτρινη τέμπερα.
  • Στη συνέχεια κολλήστε τα ξυλάκια γύρω γύρω από το άλλο μέρος, για τις ακτίνες, και βάψτε τα κι αυτά με κίτρινο.
  • Βάψτε με μαύρη τέμπερα  τα καπάκια και αφού στεγνώσουν, κολλήστε τα στο σημείο που θα ήταν τα μάτια του ήλιου! Ολοκληρώστε τα γυαλιά ηλίου με μαύρες γραμμές.
  •  Ζωγραφίστε το στόμα.
  • Για να δημιουργήσετε όμορφα κόκκινα μάγουλα, κάντε το παρακάτω κόλπο. Ξύστε με την ξύστρα τη μύτη μιας κόκκινης ξυλομπογιάς και βάλτε τα τρίμματα στο σημείο που θα είναι το μάγουλο. Προσέξτε, θα πρέπει να ξύσετε μόνο τη μύτη. Στη συνέχεια με μια χαρτοπετσέτα ή ένα βαμβάκι, κάντε κυκλικές κινήσεις πάνω από τα τρίμματα. Το αποτέλεσμα είναι ένα απαλό χρώμα για τα μάγουλα!
  • Κάντε μία τρύπα στο επάνω μέρος και περάστε πετονιά ή σπάγκο για να κρεμάσετε τον λαμπερό ήλιο σας στον τοίχο.

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Tips για να μιλήσει το παιδί πιο γρήγορα

Παίξτε με το παιδί στο σπίτι και θα μιλήσει γρηγορότερα!

  • Ονομάστε τα αντικείμενα μέσα στο σπίτι: Για τα μικρά παιδιά αυτή η δραστηριότητα είναι πολύ χρήσιμη. Τα αντικείμενα μέσα στο σπίτι, είναι το καλύτερο πλαίσιο για να αρχίσει η διαδικασία της ονομασίας και μέσα σε αυτό υπάρχουν κυριολεκτικά εκατοντάδες αντικείμενα που είναι χρήσιμο να γνωρίζει το παιδί. Ο γονιός ή και άλλος ενήλικος μπορεί να διδάξει στο παιδί ονομασίες αντικειμένων που χρησιμοποιούνται για το φαγητό, τον ύπνο, τη διασκέδαση, το ντύσιμο, το μαγείρεμα, την καθαριότητα και την υγιεινή. Μπορούν να ακολουθήσουν παιχνίδια όπως «που είναι το …», «τι είναι αυτό πάνω στο οποίο κοιμόμαστε» ή «με το οποίο πλένουμε τα δόντια μας». Με τα μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να προχωρήσετε σε ένα παραπάνω επίπεδο, γράφοντας το όνομα του αντικειμένου πάνω σε ένα χαρτί το οποίο κατόπιν θα κολλήσετε στο αντικείμενο ώστε το παιδί να συσχετίσει το αντικείμενο με την λέξη στον προφορικό και τον γραπτό λόγο. Αυτό το παιχνίδι με τις ονομασίες μπορεί να παιχτεί και σε άλλα πλαίσια όπως το σχολείο, το σούπερ μάρκετ και στο ταξίδι.
  • Παίξτε παιχνίδια ολοκλήρωσης προτάσεων: Τέτοια παιχνίδια είναι ιδιαίτερα ευχάριστα και δημιουργικά για τα παιδιά 3-4 ετών. Μπορείτε να λέτε προτάσεις όπως «θέλω ένα ποτήρι ....», «ο σκύλος είναι …», «θέλω ένα φλιτζάνι ……». Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από το παιδί να λέει μια πρόταση κι εσείς να συμπληρώνετε. Μια άλλη δραστηριότητα είναι οι προτάσεις με αναλογίες «περπατάμε με τα πόδια και πιάνουμε με τα ….» ή «ο πάγος είναι κρύος αλλά η φωτιά είναι ……». Μπορείτε επίσης να παίζετε παιχνίδια ολοκλήρωσης προτάσεων μαντεύοντας: «πεινάω, θα ήθελα ένα ……….». Το παιδί κατόπιν θα πρέπει να μαντέψει τη λέξη. Αν το παιδί δώσει μια ορθή απάντηση όπως «πεινάω, θα ήθελα να ….. μπισκότο», μπορείτε να το επιβραβεύσετε δίνοντάς του ένα μπισκότο. Μέσα από τέτοια παιχνίδια μπορείτε να διδάξετε στο παιδί λεξιλόγιο, γραμματική, δομή του λόγου, άρθρωση και ακρόαση.
  • Μάθετε στο παιδί κατηγοριοποίηση: Επιλέξετε έναν αριθμό από εικόνες και αντικείμενα όπως ένα σφυρί κι ένα καρφί, ένα φόρεμα και μια κρεμάστρα και ρωτήστε το παιδί τι ταιριάζει με τι. Μπορείτε επίσης μέσα από ένα σύνολο εικόνων να ζητήσετε από το παιδί να ξεχωρίσει ποια από τα αντικείμενα που απεικονίζονται φοριούνται, ποια τρώγονται, κ.λ.π. Η δραστηριότητα αυτή εμπεριέχει την ονομασία των αντικειμένων, τον διαχωρισμό και τον συσχετισμό ή την κατηγοριοποίηση. Μπορείτε να ξεκινήσετε με αντικείμενα του άμεσου περιβάλλοντος και σταδιακά να επεκτείνετε τις έννοιες επιλέγοντας κατηγορίες όπως μεταφορικά μέσα, ζώα, χώρους αναψυχής, μέρη του σώματος, οικογένεια, χρήματα, χρώματα, σχήματα, αριθμούς.

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Πως να μάθετε το παιδί να μετράει



Το παιχνίδι είναι ένας μεγάλος σύμμαχος στη μάθηση των παιδιών. Ότι και να θέλουμε να τους διδάξουμε θα είναι πιο εύκολο και πιο διασκεδαστικό αν γίνει μέσα από ένα παιχνίδι.
Ας δούμε, λοιπόν, πως μπορούμε να μάθουμε σε ένα παιδί προσχολικής ηλικίας πως να μετράει.


 Ενδεικτικές δραστηριότητες
  • Φτιάξτε με μαρκαδόρους φατσούλες σε κάθε δάχτυλο και αρχίστε να μετράτε. 
  • Κόψτε τις άκρες από πλαστικά γάντια, κολλήστε ή ζωγραφίστε ματάκια και μύτη , βάλτε τα στα δάχτυλα και μετρήστε πόσα είναι.
  • Καθημερινά στο σπίτι έχετε πολλές ευκαιρίες για αρίθμηση: τα σκαλιά, τα παράθυρα, πάνω στο σώμα τα χέρια, πόδια, μύτη κτλ.
  • Επίσης, ένας ακόμα καλός τρόπος για να βοηθήσετε το παιδάκι σας να μάθει τους αριθμούς είναι να το αφήσετε να παίρνει τηλέφωνο την γιαγιά, την θεία κτλ. Θα του λέτε εσείς ένα ένα τα νούμερα ή θα του τα γράψετε σε ένα μεγάλο χαρτί.
  • Χρησιμοποιήστε ένα μαγνητικό πίνακα με μαγνητικούς αριθμούς, για να μάθετε το παιδί σας να μετράει και να του μάθετε να γνωρίζει τους αριθμούς. Η μέθοδος αυτή είναι πάρα πολύ καλή, γιατί μπορείτε να κάνετε τη μάθηση παιχνίδι και το παιδί ανάλογα με τις ανάγκες του μπορεί να τα κολλάει και να ξεκολλάει τους αριθμούς. 
  • Διαφορετικά, μπορείτε να βάλετε τους αριθμούς σε ένα καλαθάκι και με ένα μαγνητάκι να τους ψαρεύετε. Το παιδί αφού πει ποιος αριθμός είναι, θα πρέπει να σας δείξει τόσα δαχτυλάκια όσα λέει αυτός.
  • Επίσης, εκμεταλλευτείτε την ώρα του φαγητού και  ζητήστε από το παιδί  να απαντά στις ερωτήσεις σας με αριθμούς. Για παράδειγμα, πόσα μπισκότα έφαγες; πόσα ποτήρια πορτοκαλάδα ήπιες; πόσα πιάτα είναι στο τραπέζι, πόσα ποτήρια, κτλ.
  • Για να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει τους αριθμούς και να μάθει να μετράει, ένα κόλπο που μπορείτε να κάνετε είναι να τοποθετήσετε αριθμούς σε κάθε συρτάρι του.  Κάθε φορά που θέλετε κάτι, ζητήστε του να ανοίξει το συγκεκριμένο συρτάρι και να φέρει συγκεκριμένο αριθμό πραγμάτων.
  • Κάντε αντιστοίχηση ένα προς ένα, πχ. στο τραπέζι βάζουμε ένα πιάτο στη μαμά, ένα πιάτο στον μπαμπά.
  • Ρίξτε ένα ζάρι, το παιδί θα πρέπει να σας δώσει τόσα φασόλια όσα έδειξε το ζάρι.
  • Φορέστε του ένα βραχιολάκι με καραμέλες ή χρωματιστές χαντρούλες, μετρήστε πόσες είναι οι κόκκινες, οι κίτρινες κτλ.