Σε λίγο τα σχολεία κλείνουν κι αυτό σημαίνει πως τα νήπια θα είναι στο σπίτι όλη την ημέρα. Η πρώτη εβδομάδα συνήθως περνάει γρήγορα και τα παιδιά δείχνουν ενθουσιασμένα που δεν έχουν σχολείο. Ασχολούνται με τα παιχνίδια τους, κάνουν πολλά πράγματα μόνα τους και δεν γκρινιάζουν ιδιαίτερα. Πολλοί γονείς θεωρούν πως αφού το παιδί πέρασε όλη τη χρονιά στο νηπιαγωγείο ή τον παιδικό σταθμό, το καλοκαίρι οφείλουν να το αφήσουν ελεύθερο να μην κάνει τίποτα ή να κάνει μόνο αυτά που θέλει. Συνήθως αυτό που θέλουν σήμερα τα παιδιά (λόγω τρόπου ζωής και έλλειψης άλλων επιλογών) είναι να βρίσκονται μπροστά σε μια οθόνη, υπολογιστή, τηλεόρασης κλπ. Οι περισσότεροι γονείς δουλεύουν και το καλοκαίρι σίγουρα όμως μπορούνε να βρούνε και να αφιερώσουν κάποιες ώρες με τα παιδιά τους.
Τι γίνεται λοιπόν όταν ο πρώτος ενθουσιασμός περνάει και τα παιδιά αρχίζουν να βαριούνται; Αρχίζουν να γκρινιάζουν, να είναι δύστροπα και το πιο απλό που εφαρμόζουν οι περισσότεροι είναι να τα τοποθετούν μπροστά σε μια οθόνη να βλέπουν παιδικά , όμως αυτή η τακτική δεν προσφέρει απολύτως τίποτα στα παιδιά και βλάπτει το μυαλό και την ψυχολογία τους. Ευκαιρία λοιπόν, αυτό το καλοκαίρι να κάνετε μαζί τους δημιουργικές δραστηριότητες που θα χαρίσουν και σε σας και σε εκείνα ένα αξέχαστο καλοκαίρι.
Δημιουργικότητα. Μια έννοια που τα τελευταία χρόνια «κυνηγάει» γονείς και εκπαιδευτικούς. Και όχι άδικα. Γιατί η δημιουργικότητα είναι τρόπος σκέψης και ζωής που οδηγεί σε ανθρώπους, που μπορούν να βρουν πολλές και διαφορετικές λύσεις σε προβλήματα.
Μερικοί δημιουργικοί τρόποι απασχόλησης των παιδιών αυτό το καλοκαίρι. Οι δραστηριότητες μπορούν να είναι σε εξωτερικούς χώρους ή μέσα στο σπίτι.
1) ΤΡΑΒΗΞΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ: Ό,τι δραστηριότητες κι αν επιλέξετε να κάνετε μπορείτε να βγάζετε φωτογραφίες και στο τέλος του καλοκαιριού να δημιουργήσετε ένα όμορφο χειροποίητο άλμπουμ με όλες τις καλοκαιρινές σας φωτογραφίες. Εκτός από σας καλό είναι να δίνετε τη φωτογραφική μηχανή και στο παιδί σας να πειραματίζεται και να βγάζει τις δικές του φωτογραφίες, καθώς πλέον είναι εύκολη διαδικασία και τα παιδιά την απολαμβάνουν πραγματικά.
2) ΟΡΓΑΝΩΝΕΣΤΕ ΠΙΚ ΝΙΚ: Μπορείτε να οργανώσετε ένα πικ νικ σε ένα κοντινό μέρος στο σπίτι μας. Ετοιμάστε μαζί με τα παιδιά αυτά που θα χρειαστείτε.
3) ΠΟΔΗΛΑΤΑΔΑ: Πηγαίνετε βόλτα με τα ποδήλατά σας. Έτσι και γυμνάζεστε και περνάτε ώρα με το παιδί σας αλλάζοντας παραστάσεις τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας.
4) ΜΟΥΣΙΚΗ: Μπορείτε να παρακολουθήσετε μια συναυλία με το παιδί σας. Να δει από κοντά πως παίζουν οι μουσικοί και πως παράγεται η μουσική. Μια άλλη ιδέα είναι να πάρετε σε μια βόλτα σας μαζί ένα κασετόφωνο και να ηχογραφήσετε τους ήχους.
5) ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ: Επισκέψεις σε μουσεία, στο ζωολογικό κήπο ή σε τουριστικά σημεία στην περιοχή σας είναι δράσεις που αγαπούν πολύ τα παιδιά. Οι εικόνες που βλέπουν και η εμπειρία των επισκέψεων αυτών μένει ανεξίτηλη στη μνήμη τους.
6) ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΙΣ ΦΟΥΣΚΕΣ: Γίνετε πάλι παιδιά! Φτιάξτε φούσκες και παίξτε μαζί με το παιδί σας . Ποιος θα φτιάξει τη μεγαλύτερη φούσκα; Τι χρώματα μπορεί να κρύβει μια σαπουνόφουσκα όταν την κοιτάξουμε στον ήλιο; Ποιος μπορεί να φτιάξει τις περισσότερες φούσκες;
7) ΩΡΑ ΓΙΑ ΦΥΤΕΜΑ: Μια πολύ ωραία δραστηριότητα είναι να φυτέψετε λουλούδια μαζί με το παιδί σας. Μπορείτε να πάτε μαζί στην αγορά, να διαλέξετε 2-3 γλάστρες και σπόρους, να πάρουμε χώμα και να ομορφύνετε το μπαλκόνι ή τον κήπο σας. Επιπλέον, φροντίζετε τα φυτά μαζί με το παιδί και παρακολουθείτε την ανάπτυξή τους.
8) ΘΑΛΑΣΣΑ: Φυσικά και μπορείτε να πάτε για μπάνιο στη θάλασσα και να παίξετε παιχνίδια, αλλά και να φτιάξετε κατασκευές με άμμο. Μην ξεχνάτε να τραβήξετε φωτογραφίες!
9) ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ: Δείξτε στα παιδιά σας τα ομαδικά παιχνίδια που παίζατε εσείς όταν ήμασταν μικροί. Τα περισσότερα παιδιά δείχνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και τους αρέσουν πολύ.
10) ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ: Αφιερώστε μια μέρα με το παιδί σας για να μαζέψετε παιχνίδια, βιβλία και ρούχα που δε χρησιμοποιεί πια, ώστε να τα δωρίσετε σε άλλα παιδάκια που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Εξηγήστε στο παιδί σας πως υπάρχουν πολλά παιδιά γύρω σας που δεν έχουν όλα αυτά τα πράγματα που έχει αυτό και μαζί του επιλέξτε αντικείμενα, ρούχα και παπούτσια για να τα προσφέρετε σε άλλα παιδιά.
11) ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ: Συζητήστε με το παιδί τι είναι η συλλογή και ξεκινήστε κι εσείς μία. Μπορεί να είναι συλλογή από κοχύλια, λουλούδια (φυτολόγιο),πέτρες από τη θάλασσα που μπορείτε στη συνέχεια να αφήσετε τα παιδιά να τις ζωγραφίζουν με νερομπογιές κ.λ.π.
12) ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: Επειδή σταματάει το σχολείο δε σημαίνει ότι πρέπει το παιδί να μείνει μόνο του όλο το καλοκαίρι. Μπορείτε να κανονίσετε σε τακτά χρονικά διαστήματα να έρχονται φίλοι του παιδιού στο σπίτι να παίζουν και να περνούν ευχάριστα την ώρα τους.
13) ΦΤΙΑΞΤΕ ΠΑΖΛ: Έχει το παιδί βαρεθεί να παίζει με τα παζλ που του έχετε αγοράσει; Φτιάξτε τα δικά σας! Βρείτε εικόνες από το ίντερνετ που αρέσουν στο παιδί και αφού τις εκτυπώσετε, τις κόβετε σε διάφορα σχήματα κι δημιουργείτε το δικό σας παζλ.
14) ΦΤΙΑΞΤΕ ΚΟΛΑΖ: Χρησιμοποιήστε εικόνες από περιοδικά και εφημερίδες. Αν μάλιστα θέλετε μπορείτε να τα βάλετε σε κορνίζες και να στολίσετε με αυτά το δωμάτιό του.
15) ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙ: Φτιάξτε το δικό σας παραμύθι. Μπορείτε να ξεκινήσετε εσείς την ιστορία και να την συνεχίσει το παιδί. Ένας άλλος τρόπος είναι να συγκεντρώσετε διάφορες λέξεις τυχαίες και χωρίς σχέση μεταξύ τους και στη συνέχεια να τις κάνετε παραμύθι μαζί με το παιδί. Αν το επιθυμεί και του αρέσει το αποτέλεσμα της ιστορίας μπορείτε να το παροτρύνετε να κάνει και την εικονογράφηση του παραμυθιού. Θα επιλέξει ποιες «εικόνες» του παραμυθιού του αρέσουν πιο πολύ και θα φτιάξει από μια ανάλογη ζωγραφιά.
16) ΜΑΓΕΙΡΕΨΤΕ ΜΑΖΙ: Μπορείτε να φτιάξετε κουλουράκια, σπιτικό παγωτό και γενικότερα να αφήνετε το παιδί σας να σας βοηθήσει στην κουζίνα.
Πηγή: http://www.kindykids.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου