Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Πως να ενθαρρύνετε το λόγο του παιδιού


Μερικές συμβουλές για να ενθαρρύνετε το λόγο του παιδιού σας



  • Προσπαθήστε να βρείτε λίγο χρόνο  για εσάς και το παιδί σας χωρίς τηλεόραση ή κινητά ή άλλους περισπασμούς. 
  •  Αφήστε εκείνο να διαλέξει για τι θα μιλήσετε ή τι θα παίξετε. Για παράδειγμα, προσφέρετέ του την επιλογή από ένα βιβλίο, ένα παζλ ή ένα τραγούδι.
  • Φτάστε στο επίπεδο των ματιών του, καθίστε απέναντι του, ακόμα και στο πάτωμα.
  •  Αφήστε το να σας οδηγήσει, μην επιβάλλετε κανόνες, αφήστε του την πρωτοβουλία.
  • Ακούστε τι έχει να σας πει. Αν δε μιλά καθαρά ή τραυλίζει, επαναλάβετέ το σαν να συμφωνείτε, πχ. «το αρκουδάκι κοικοικοιμάται» - «ναι, το αρκουδάκι κοιμάται», αλλά όχι πολύ συχνά, 2-3 φορές την ημέρα.
  •  Μην αποφεύγετε το βλέμμα του όταν τραυλίζει. Αν δυσκολεύεται πολύ, μπορείτε να του πείτε «το ξέρω ότι είναι δύσκολο μερικές φορές, εννοείς...;» ή «θες να το πούμε μαζί» ή «θες να το πούμε αργότερα;»
  • Επεκτείνετε αυτά που σας λέει, πχ. «έπεσε κάτω», «ναι, έπεσε κάτω από το τραπέζι»
  • Μην κάνετε ερωτήσεις όταν ήδη ξέρετε την απάντηση, μετατρέψτε τις σε σχόλια. Για παράδειγμα: Αντί για «τι σχήμα είναι αυτό;», πείτε «κοίτα, αυτό είναι τετράγωνο». Μην βομβαρδίζετε το παιδί σας με ερωτήσεις και δώστε του άπλετο χρόνο να απαντήσει.
  • Επιβραβεύστε το παιδί σας για καθαρό, αβίαστο και ομαλό λόγο: «τι ωραία που το είπες αυτό!», αλλά όχι πολύ συχνά, 2-3 φορές την ημέρα.
  •  Ακούστε το με προσοχή χωρίς να το διακόψετε και τελειώστε με «μου άρεσε που συζητήσαμε για το τι έγινε σήμερα στο σχολείο». Έτσι θα τονώσετε την αυτοπεποίθηση του.
  • Μην χρησιμοποιείτε δύσκολες λέξεις και εκφράσεις.
  • Δοκιμάστε να μιλάτε πιο αργά και πιο καθαρά.
  •  Μιλήστε για το παρόν και για συγκεκριμένα πράγματα.
  •  Μην βιάζεστε να ολοκληρώσετε την πρότασή του.
  • Τα τραγούδια βοηθούν πολύ γιατί τα περισσότερα παιδιά δεν τραυλίζουν όταν τραγουδούν.
  •  Μην πιέσετε ποτέ ένα παιδί που τραυλίζει να διαβάσει μπροστά σε άλλους.
  •  Βρείτε χρόνο να ασχοληθείτε με το παιδί σας με δραστηριότητες που δεν απαιτούν πολλή ομιλία, όπως τα σπορ. Έτσι θα χαλαρώσει, θα περάσει όμορφα και μπορεί να εμφανίσει αυτόματα ρέοντα λόγο. 

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Παιχνίδια γνωριμίας


Ενδεικτικά παιχνίδια γνωριμίας για τις πρώτες μέρες στο νηπιαγωγείο



1) Απλό παιχνίδι γνωριμίας:  Κάνουμε ένα κύκλο γύρω από τον εαυτό μας και λέμε το όνομά μας δυνατά, γελαστά, σοβαρά, θυμωμένα και ζητάμε από τα παιδιά να το επαναλαμβάνουν.Ένα άλλο διασκεδαστικό παιχνίδι είναι να παίξουμε.

2)Το παιχνίδι με το τρενάκι: Ξεκινάει ένα παιδί λέει δυνατά το όνομα του παίρνει ένα άλλο παιδί που είναι το βαγόνι του ,λέει με τη σειρά του και αυτό του όνομα του και μετά αυτό παίρνει τρίτο παιδί-βαγόνι και το ίδιο κάνουν όλα τα υπόλοιπα παιδιά .Στη συνέχεια ζητάμε να επιλέξει το κάθε νήπιο ένα άλλο που του είναι άγνωστο ή το λιγότερο γνωστό και να φτιάξουν μια δυάδα, για να γνωριστούν καλύτερα.

3)Το παιχνίδι της καυτής πατάτας: Η νηπιαγωγός, κρατάει στα χέρια της μια μπάλα, κοιτάει ένα νήπιο και του λέει το όνομά της καθώς του πετάει την μπάλα. Το παιδί που θα πιάσει τη μπάλα κάνει το ίδιο με κάποιο άλλο ,πρέπει γρήγορα όμως να του δώσει τη μπάλα σαν ..να καίει . Το παιχνίδι επαναλαμβάνεται πολλές φορές, έτσι ώστε όλα τα ονόματα της ομάδας, να ακουστούν πολλές φορές. Σε μια δεύτερη φάση του παιχνιδιού και όταν η ομάδα εξοικειωθεί περισσότερο, αυτός που πετάει την μπάλα, λέει το όνομα αυτού, στον οποίο την πετάει, κοιτώντας τον στα μάτια. Εκτός από ονόματα μπορούμε να ρωτήσουμε ότι άλλο θέλουμε (π.χ: αγαπημένο φαγητό, αγαπημένος παιδικός ήρωας, κλπ).

4)Το παιχνίδι της αραχνούλας: Η νηπιαγωγός ζητάει από τα νήπια να μεταφέρουν τα μαξιλάρια τους πιο κοντά το ένα με το άλλο για να μικρύνει ο κύκλος και να νιώσουν πιο οικεία και παίζουμε την «αραχνούλα». Η νηπιαγωγός έχει ένα κουβάρι μαλλί και δένει την άκρη του στο δάχτυλό της, αφήνει περίπου 50εκ και δένει το δάχτυλο ενός νηπίου και έτσι περνάει το κουβάρι και δένονται τα δαχτυλάκια όλων των παιδιών έτσι ενώνονται όλα στον ιστό της αράχνης διασκεδάζουν και έρχονται πιο κοντά.

5) Παιχνίδια με τα στεφάνια: Μπορούμε να ξεκινήσουμε με τα παιδιά που ήδη γνωρίζονται από πέρυσι. Σκορπίζουμε στεφάνια γυμναστικής στο πάτωμα και μπαίνει η νηπιαγωγός μέσα σε ένα       στεφάνι , τα οποία και τοποθετούμε κυκλικά , ενώ αφήνουμε το διπλανό μας αδειανό.
Τότε ρυθμικά καλούμε κάποιον με το όνομά του να καθίσει δίπλα μας λέγοντας: « Η θέση η διπλανή μου είναι αδειανή. Έλα ....Μαρία, να κάτσουμε μαζί». Έτσι με τη βοήθεια όλων ακούγονται όλα τα ονόματα.