Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Οργάνωση Portfolio



Φάκελος εργασιών ( Portfolio) : 
Ο φάκελος εργασιών είναι μια συστηματική συλλογή, αντιπροσωπευτική του έργου του παιδιού, που δημιουργείται από την νηπιαγωγό και το παιδί, έτσι ώστε να παρέχει πληροφορίες για το στάδιο ετοιμότητας του παιδιού, το μαθησιακό του προφίλ, τα επιτεύγματα του και τη μαθησιακή του εξέλιξη σε βάθος χρόνου. 
Ο φάκελος μπορεί να αποτελείται από 3 μέρη. 

Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει τη χρήση επαναλαμβανόμενων στόχων. Οι επαναλαμβανόμενοι στόχοι είναι οι εργασίες τις οποίες καλείται το παιδί να πραγματοποιήσει στην αρχή, στη μέση και στο τέλος της σχολικής χρονιάς ή  σε τακτά χρονικά διαστήματα που θα ορίσουμε εμείς.  Έτσι καταγράφεται το μαθησιακό επίπεδο της ανάπτυξης και τα επιτεύγματα του παιδιού. Πιο συγκεκριμένα: 

1)Αυτοπροσωπογραφία : Το παιδί ζωγραφίζει τον εαυτό του. Η εργασία αυτή δείχνει την εξέλιξη της λεπτής κινητικότητας, της εικόνας του εαυτού του. 

2)Οικογενειακό πορτρέτο : Το παιδί φτιάχνει μια εικόνα των μελών της οικογένειας του. Μέσα από αυτή την εικόνα φαίνεται η αντίληψη που έχει το παιδί για το άμεσο περιβάλλον του, η διάκριση της διαφοράς των μεγεθών, η ιεράρχηση και η γνώση της ατομικής ταυτότητας κάθε μέλους της οικογένειας. 

3)Το αποτύπωμα της παλάμης: Το παιδί παράγει ένα δείγμα λεπτής κινητικότητας (συντονισμός ματιού και χεριού, χειρισμός ψαλιδιού) κάνοντας το περίγραμμα του χεριού του σε ένα χαρτί και κόβοντας το για να το κολλήσει σε ένα άλλο. 

4)Γράμματα – λέξεις που γνωρίζω : Εδώ το παιδί συνθέτει δείγματα γραφής και αποτυπώνεται η μαθησιακή του εξέλιξη. 

5)Γεωμετρικά σχήματα : Σε μια σελίδα Α4 την οποία έχουμε χωρίσει σε πολλά «τετραγωνάκια», ζητείται από το παιδί να ζωγραφίσει από ένα γεωμετρικό σχήμα που τυχόν γνωρίζει. Καταγράφεται έτσι ο αριθμός των σχημάτων που το παιδί έχει κατακτήσει. Σε προχωρημένο στάδιο μπορούμε να ζητήσουμε από τα παιδιά να αριθμήσουν τα «τετραγωνάκια» και έτσι ευνοείται και η κατανόηση των αριθμών και η δεξιότητα προσανατολισμού. 

6) Εικονογραφημένη καταγραφή των ενδιαφερόντων του παιδιού: Συνδυάζεται έτσι η καλλιτεχνική έκφραση με την εξερεύνηση των ενδιαφερόντων από το ίδιο το παιδί. 

Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει εργασίες οι οποίες επιλέχθηκαν από τη νηπιαγωγό και το ίδιο το παιδί.  Στο παιδί μπορούμε να θέτουμε διάφορα κριτήρια επιλογής εργασιών π.χ : 
Διάλεξε μια εργασία κατά την οποία: εργάστηκες προσεκτικά, συνεργάστηκες με τον φίλο σου, ανακάλυψες κάτι νέο, σου άρεσε όταν το έκανες αυτό. κ.λ.π. Η συμμετοχή των παιδιών στην διαδικασία επιλογής εργασιών ενισχύει την κριτική σκέψη και τον στοχασμό. 

Το τρίτο μέρος του φακέλου περιλαμβάνει φωτογραφίες από την καθημερινότητα στο νηπιαγωγείο, τις διάφορες δραστηριότητες και τις δράσεις του παιδιού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου