Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Μαθαίνω τα συναισθήματά μου

Τι μπορούμε να αλλάξουμε ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά  να πετύχουν πιο πολλά στη ζωή τους;

Που οφείλεται η αποτυχία ανθρώπων με υψηλό δείκτη νοημοσύνης και η επιτυχία άλλων με μέτριο δείκτη; Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι μια ικανότητα που περιλαμβάνει αυτοέλεγχο, ζήλο και υπομονή και την αναζήτηση  κίνητρων του καθενός για τον εαυτό του. Αυτές οι δεξιότητες μπορούν να διδαχθούν στα παιδιά. Έτσι, θα τους προσφέρουμε μια καλύτερη ευκαιρία να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους, αναπτύσσοντας τη συναισθηματική νοημοσύνη.
Οι παρακάτω  κάρτες  είναι για να καταλάβουν οι μικροί μας φίλοι το κάθε διαφορετικό συναίσθημα, να το περιγράψουν και να τεθούν ερωτήματα όπως τι κάνει αυτό το παιδί τώρα; Πως θα μπορούσε να το κάνει διαφορετικά; Τι ζητάει με αυτή τη συμπεριφορά; Πως θα μπορούσε να το πει με λόγια; και άλλες ερωτήσεις, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού

 Εκτυπώστε  και παίξτε μαζί με τα παιδιά.

Κάρτα 1 

Κάρτα 2


Κάρτα 3

Κάρτα 4


Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Συμβουλές για τις απρεπείς λέξεις


Τι κάνουμε όταν ένα παιδί εκφράζεται με απρεπείς λέξεις;



Είναι αλήθεια πως το μυαλό των παιδιών στην προσχολική ηλικία λειτουργεί σαν σφουγγάρι, με τον τρόπο αυτό μαθαίνουν και μια ολόκληρη γλώσσα τόσο γρήγορα, απλά ακούγοντας τους γύρω τους. Και να είστε βέβαιοι ότι αργά ή γρήγορα θα επαναλάβουν τις λέξεις των ενηλίκων του περιβάλλοντός τους. Το ερώτημα είναι: "Τι μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε την χρήση «κακών» λέξεων και ποια είναι η σωστή αντίδραση όταν αυτό συμβεί;"

Καταρχήν, να θυμάστε ότι στην ηλικία των 2 ετών, τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν το ακριβές νόημα των απαγορευμένων λέξεων. Καταλαβαίνουν, ωστόσο, τις αντιδράσεις των ενηλίκων γύρω τους όταν αυτά μιλάνε. Αν μια λέξη προκαλέσει την προσοχή, ακόμα και αν είναι αρνητική, το πιο πιθανό είναι ότι θα την χρησιμοποιήσουν ξανά. Αν, λοιπόν, η αντίδραση κάποιου μεγάλου στο άκουσμα της λέξης είναι το γέλιο, το μικρό σας σίγουρα θα την επαναλάβει σύντομα.
  1. Όσο δύσκολο κι είναι, αρχικά προσπαθήστε να μην πείτε τίποτα. Καλό θα ήταν να ενημερώσετε και τους υπόλοιπους ενήλικες στο κοντινό περιβάλλον του παιδιού σας, ώστε να μην αντιδρούν στο άκουσμα μιας βρισιάς από το παιδί. Τα παιδιά συνήθως την χρησιμοποιούν για να προκαλέσουν μια αντίδραση και όταν δουν ότι με αυτόν τον τρόπο δεν τραβούν την προσοχή, θα το εγκαταλείψουν σταδιακά.
  2. Ωστόσο, αν τελικά διαπιστώσετε ότι το μικρό σας εξακολουθεί να χρησιμοποιεί βρισιές, θα πρέπει να κάνετε μια μικρή έρευνα. Τι αντιδράσεις, θετικές ή αρνητικές, προκαλούν οι λέξεις αυτές; Από ποιες άλλες πηγές δέχεται ερεθίσματα το παιδί (μεγαλύτερα αδέρφια, νταντά, παππούδες, τηλεόραση); Όσο κι αν εσείς δεν χρησιμοποιείτε τις λέξεις αυτές, είναι  σίγουρο ότι το παιδί σας τις «παπαγαλίζει» από κάπου. 
  3. Μην επιτρέπετε σε άλλους να παρεμβαίνουν.Υπάρχουν, καλοπροαίρετοι πάντα, συγγενείς και φίλοι που θα παροτρύνουν το παιδί να επαναλάβει μια κακή λέξη για πλάκα. Ξεκαθαρίστε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό.
  4. Μην τιμωρείτε το παιδί της προσχολικής ηλικίας για την «κακή» γλώσσα. Οι λέξεις για το παιδί δεν έχουν την ίδια σημασία όπως για τους μεγάλους. Τα παιδιά απλά δοκιμάζουν τη χρήση των λέξεων και τις αντιδράσεις που αυτές προκαλούν. 
  5. Μην αντιδράτε υπερβολικά. Το παιδί σας μπορεί κάποια στιγμή να χρησιμοποιεί τέτοιες λέξεις για να σας εκνευρίσει. 
  6. Εξηγήστε στο παιδί σας ότι κάποιες λέξεις προσβάλλουν τους ανθρώπους και ότι δεν είναι ευγενικές. «Εσύ είσαι πολύ ευγενικό παιδί. Σε παρακαλώ μη χρησιμοποιείς αυτή τη λέξη. Δεν είναι ευγενικό». .                         
  7. Μην αφήνετε το παιδί σας να παρακολουθεί προγράμματα στην τηλεόραση ή να βλέπει ταινίες των οποίων η γλώσσα είναι απρεπής.                              
  8. Διδάξτε στα παιδιά σας τις σωστές λέξεις για τα μέρη του σώματος. Θα νιώσουν σημαντικά και θα χάσουν το ενδιαφέρον τους για ακατάλληλες εναλλακτικές λέξεις.  
  9. Αν είστε με το παιδί σας τη στιγμή που ακούει μια απρεπή λέξη, συζητήστε το και υπενθυμίστε του ότι μια λέξη σαν κι αυτή δεν είναι ευγενική. 
  10. Δώστε οι ίδιοι το καλό παράδειγμα, μιλώντας ευγενικά

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Οι κανόνες της τάξης

Καλή σχολική χρονιά σε όλους. Πολλά παιδιά πήγαν σήμερα για πρώτη φορά στο σχολείο. Σε μια προσπάθεια να τα κάνουμε να δουν πιο "φιλικά" το νέο τους περιβάλλον καλό θα είναι τα τους μιλήσουμε για τους "χρυσούς" κανόνες που οφείλουν να τηρούν στο σχολικό περιβάλλον, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα. Οι κανόνες που ακολουθούν είναι ενδεικτικοί και μπορούμε να τους προσαρμόσουμε έτσι ώστε να εξυπηρετούν καλύτερα το δικό μας χώρο.





Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Δώστε θετικές οδηγίες

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΝΕΤΕ ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ



Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι απαραίτητο να καταλαβαίνουν ποιες συμπεριφορές επιτρέπονται και ποιες όχι, και γιατί. δώστε έμφαση στην σωστή συμπεριφορά ζητώντας από τα παιδιά αυτό που θέλετε, αντί να τους λέτε τι έκαναν λάθος.

ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΕΙΤΕ:
ΠΕΙΤΕ:
Μην κλαίς
Σε παρακαλώ, σκούπιζε τα δάκρυα σου.
Ηρέμησε. Ξέρω ότι μπορείς.
Μην τσακώνεσαι
Μοιράσου τα παιχνίδια σου.
Περίμενε την σειρά σου.
Είμαι σίγουρος –η ότι μπορείτε να τα βρείτε οι δυο σας.
Μη μιλάς άσχημα
Σε παρακαλώ να μιλάς ευγενικά.
Να χρησιμοποιείς ωραίες λέξεις.
Μη γκρινιάζεις
Σε παρακαλώ, πες μου αυτό που θες με λέξεις.
Μίλα σαν μεγάλο παιδί.
Κάτσε ήσυχος
Σε παρακαλώ, χαλάρωσε τα χέρια και τα πόδια σου.
Μη φωνάζεις
Μίλα πιο σιγά.
Μπορείς να ψιθυρίσεις;
Τα αυτιά μου με πονάνε. Σε παρακαλώ, μίλα με πιο απαλή φωνή.
Μη δέρνεις
Σε παρακαλώ να κρατάς τα χέρια σου κοντά.
Να ακουμπάς απαλά τους άλλους.
Μην πετάς τα παιχνίδια σου
Τα παιχνίδια είναι για να παίζουμε.



Πηγή: http://ergo-logo-therapeia.blogspot.gr/

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Οργάνωση Portfolio



Φάκελος εργασιών ( Portfolio) : 
Ο φάκελος εργασιών είναι μια συστηματική συλλογή, αντιπροσωπευτική του έργου του παιδιού, που δημιουργείται από την νηπιαγωγό και το παιδί, έτσι ώστε να παρέχει πληροφορίες για το στάδιο ετοιμότητας του παιδιού, το μαθησιακό του προφίλ, τα επιτεύγματα του και τη μαθησιακή του εξέλιξη σε βάθος χρόνου. 
Ο φάκελος μπορεί να αποτελείται από 3 μέρη. 

Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει τη χρήση επαναλαμβανόμενων στόχων. Οι επαναλαμβανόμενοι στόχοι είναι οι εργασίες τις οποίες καλείται το παιδί να πραγματοποιήσει στην αρχή, στη μέση και στο τέλος της σχολικής χρονιάς ή  σε τακτά χρονικά διαστήματα που θα ορίσουμε εμείς.  Έτσι καταγράφεται το μαθησιακό επίπεδο της ανάπτυξης και τα επιτεύγματα του παιδιού. Πιο συγκεκριμένα: 

1)Αυτοπροσωπογραφία : Το παιδί ζωγραφίζει τον εαυτό του. Η εργασία αυτή δείχνει την εξέλιξη της λεπτής κινητικότητας, της εικόνας του εαυτού του. 

2)Οικογενειακό πορτρέτο : Το παιδί φτιάχνει μια εικόνα των μελών της οικογένειας του. Μέσα από αυτή την εικόνα φαίνεται η αντίληψη που έχει το παιδί για το άμεσο περιβάλλον του, η διάκριση της διαφοράς των μεγεθών, η ιεράρχηση και η γνώση της ατομικής ταυτότητας κάθε μέλους της οικογένειας. 

3)Το αποτύπωμα της παλάμης: Το παιδί παράγει ένα δείγμα λεπτής κινητικότητας (συντονισμός ματιού και χεριού, χειρισμός ψαλιδιού) κάνοντας το περίγραμμα του χεριού του σε ένα χαρτί και κόβοντας το για να το κολλήσει σε ένα άλλο. 

4)Γράμματα – λέξεις που γνωρίζω : Εδώ το παιδί συνθέτει δείγματα γραφής και αποτυπώνεται η μαθησιακή του εξέλιξη. 

5)Γεωμετρικά σχήματα : Σε μια σελίδα Α4 την οποία έχουμε χωρίσει σε πολλά «τετραγωνάκια», ζητείται από το παιδί να ζωγραφίσει από ένα γεωμετρικό σχήμα που τυχόν γνωρίζει. Καταγράφεται έτσι ο αριθμός των σχημάτων που το παιδί έχει κατακτήσει. Σε προχωρημένο στάδιο μπορούμε να ζητήσουμε από τα παιδιά να αριθμήσουν τα «τετραγωνάκια» και έτσι ευνοείται και η κατανόηση των αριθμών και η δεξιότητα προσανατολισμού. 

6) Εικονογραφημένη καταγραφή των ενδιαφερόντων του παιδιού: Συνδυάζεται έτσι η καλλιτεχνική έκφραση με την εξερεύνηση των ενδιαφερόντων από το ίδιο το παιδί. 

Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει εργασίες οι οποίες επιλέχθηκαν από τη νηπιαγωγό και το ίδιο το παιδί.  Στο παιδί μπορούμε να θέτουμε διάφορα κριτήρια επιλογής εργασιών π.χ : 
Διάλεξε μια εργασία κατά την οποία: εργάστηκες προσεκτικά, συνεργάστηκες με τον φίλο σου, ανακάλυψες κάτι νέο, σου άρεσε όταν το έκανες αυτό. κ.λ.π. Η συμμετοχή των παιδιών στην διαδικασία επιλογής εργασιών ενισχύει την κριτική σκέψη και τον στοχασμό. 

Το τρίτο μέρος του φακέλου περιλαμβάνει φωτογραφίες από την καθημερινότητα στο νηπιαγωγείο, τις διάφορες δραστηριότητες και τις δράσεις του παιδιού.


Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Πως να ενθαρρύνετε το λόγο του παιδιού


Μερικές συμβουλές για να ενθαρρύνετε το λόγο του παιδιού σας



  • Προσπαθήστε να βρείτε λίγο χρόνο  για εσάς και το παιδί σας χωρίς τηλεόραση ή κινητά ή άλλους περισπασμούς. 
  •  Αφήστε εκείνο να διαλέξει για τι θα μιλήσετε ή τι θα παίξετε. Για παράδειγμα, προσφέρετέ του την επιλογή από ένα βιβλίο, ένα παζλ ή ένα τραγούδι.
  • Φτάστε στο επίπεδο των ματιών του, καθίστε απέναντι του, ακόμα και στο πάτωμα.
  •  Αφήστε το να σας οδηγήσει, μην επιβάλλετε κανόνες, αφήστε του την πρωτοβουλία.
  • Ακούστε τι έχει να σας πει. Αν δε μιλά καθαρά ή τραυλίζει, επαναλάβετέ το σαν να συμφωνείτε, πχ. «το αρκουδάκι κοικοικοιμάται» - «ναι, το αρκουδάκι κοιμάται», αλλά όχι πολύ συχνά, 2-3 φορές την ημέρα.
  •  Μην αποφεύγετε το βλέμμα του όταν τραυλίζει. Αν δυσκολεύεται πολύ, μπορείτε να του πείτε «το ξέρω ότι είναι δύσκολο μερικές φορές, εννοείς...;» ή «θες να το πούμε μαζί» ή «θες να το πούμε αργότερα;»
  • Επεκτείνετε αυτά που σας λέει, πχ. «έπεσε κάτω», «ναι, έπεσε κάτω από το τραπέζι»
  • Μην κάνετε ερωτήσεις όταν ήδη ξέρετε την απάντηση, μετατρέψτε τις σε σχόλια. Για παράδειγμα: Αντί για «τι σχήμα είναι αυτό;», πείτε «κοίτα, αυτό είναι τετράγωνο». Μην βομβαρδίζετε το παιδί σας με ερωτήσεις και δώστε του άπλετο χρόνο να απαντήσει.
  • Επιβραβεύστε το παιδί σας για καθαρό, αβίαστο και ομαλό λόγο: «τι ωραία που το είπες αυτό!», αλλά όχι πολύ συχνά, 2-3 φορές την ημέρα.
  •  Ακούστε το με προσοχή χωρίς να το διακόψετε και τελειώστε με «μου άρεσε που συζητήσαμε για το τι έγινε σήμερα στο σχολείο». Έτσι θα τονώσετε την αυτοπεποίθηση του.
  • Μην χρησιμοποιείτε δύσκολες λέξεις και εκφράσεις.
  • Δοκιμάστε να μιλάτε πιο αργά και πιο καθαρά.
  •  Μιλήστε για το παρόν και για συγκεκριμένα πράγματα.
  •  Μην βιάζεστε να ολοκληρώσετε την πρότασή του.
  • Τα τραγούδια βοηθούν πολύ γιατί τα περισσότερα παιδιά δεν τραυλίζουν όταν τραγουδούν.
  •  Μην πιέσετε ποτέ ένα παιδί που τραυλίζει να διαβάσει μπροστά σε άλλους.
  •  Βρείτε χρόνο να ασχοληθείτε με το παιδί σας με δραστηριότητες που δεν απαιτούν πολλή ομιλία, όπως τα σπορ. Έτσι θα χαλαρώσει, θα περάσει όμορφα και μπορεί να εμφανίσει αυτόματα ρέοντα λόγο. 

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Παιχνίδια γνωριμίας


Ενδεικτικά παιχνίδια γνωριμίας για τις πρώτες μέρες στο νηπιαγωγείο



1) Απλό παιχνίδι γνωριμίας:  Κάνουμε ένα κύκλο γύρω από τον εαυτό μας και λέμε το όνομά μας δυνατά, γελαστά, σοβαρά, θυμωμένα και ζητάμε από τα παιδιά να το επαναλαμβάνουν.Ένα άλλο διασκεδαστικό παιχνίδι είναι να παίξουμε.

2)Το παιχνίδι με το τρενάκι: Ξεκινάει ένα παιδί λέει δυνατά το όνομα του παίρνει ένα άλλο παιδί που είναι το βαγόνι του ,λέει με τη σειρά του και αυτό του όνομα του και μετά αυτό παίρνει τρίτο παιδί-βαγόνι και το ίδιο κάνουν όλα τα υπόλοιπα παιδιά .Στη συνέχεια ζητάμε να επιλέξει το κάθε νήπιο ένα άλλο που του είναι άγνωστο ή το λιγότερο γνωστό και να φτιάξουν μια δυάδα, για να γνωριστούν καλύτερα.

3)Το παιχνίδι της καυτής πατάτας: Η νηπιαγωγός, κρατάει στα χέρια της μια μπάλα, κοιτάει ένα νήπιο και του λέει το όνομά της καθώς του πετάει την μπάλα. Το παιδί που θα πιάσει τη μπάλα κάνει το ίδιο με κάποιο άλλο ,πρέπει γρήγορα όμως να του δώσει τη μπάλα σαν ..να καίει . Το παιχνίδι επαναλαμβάνεται πολλές φορές, έτσι ώστε όλα τα ονόματα της ομάδας, να ακουστούν πολλές φορές. Σε μια δεύτερη φάση του παιχνιδιού και όταν η ομάδα εξοικειωθεί περισσότερο, αυτός που πετάει την μπάλα, λέει το όνομα αυτού, στον οποίο την πετάει, κοιτώντας τον στα μάτια. Εκτός από ονόματα μπορούμε να ρωτήσουμε ότι άλλο θέλουμε (π.χ: αγαπημένο φαγητό, αγαπημένος παιδικός ήρωας, κλπ).

4)Το παιχνίδι της αραχνούλας: Η νηπιαγωγός ζητάει από τα νήπια να μεταφέρουν τα μαξιλάρια τους πιο κοντά το ένα με το άλλο για να μικρύνει ο κύκλος και να νιώσουν πιο οικεία και παίζουμε την «αραχνούλα». Η νηπιαγωγός έχει ένα κουβάρι μαλλί και δένει την άκρη του στο δάχτυλό της, αφήνει περίπου 50εκ και δένει το δάχτυλο ενός νηπίου και έτσι περνάει το κουβάρι και δένονται τα δαχτυλάκια όλων των παιδιών έτσι ενώνονται όλα στον ιστό της αράχνης διασκεδάζουν και έρχονται πιο κοντά.

5) Παιχνίδια με τα στεφάνια: Μπορούμε να ξεκινήσουμε με τα παιδιά που ήδη γνωρίζονται από πέρυσι. Σκορπίζουμε στεφάνια γυμναστικής στο πάτωμα και μπαίνει η νηπιαγωγός μέσα σε ένα       στεφάνι , τα οποία και τοποθετούμε κυκλικά , ενώ αφήνουμε το διπλανό μας αδειανό.
Τότε ρυθμικά καλούμε κάποιον με το όνομά του να καθίσει δίπλα μας λέγοντας: « Η θέση η διπλανή μου είναι αδειανή. Έλα ....Μαρία, να κάτσουμε μαζί». Έτσι με τη βοήθεια όλων ακούγονται όλα τα ονόματα.

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Ασφαλές Παιχνίδι

Είστε νέοι γονείς και το να μεγαλώσετε σωστά και με ασφάλεια τα παιδιά σας, σας φαίνεται δύσκολη υπόθεση; Η αλήθεια είναι ότι οι κίνδυνοι είναι πολλοί, αλλά αυτό δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να μειώσει την χαρά του παιχνιδιού και τις ώρες διασκέδασης που περνάτε με τα παιδιά σας. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε είναι να δώσετε μια παραπάνω προσοχή σε οδηγίες, υλικά και μικρές λεπτομέρειες που θα εξασφαλίσουν την απόλυτη ασφάλεια των παιδιών κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.



Χρήσιμες συμβουλές: 

  • Η πρόληψη των ατυχημάτων με τα παιχνίδια των παιδιών, όσο κι αν ακούγεται περίεργο, δεν ξεκινάει από την ώρα που το παιδί οποιασδήποτε ηλικίας ξεπακετάρει το δώρο του και αρχίζει να παίζει με αυτό, αλλά από τη στιγμή που κάποιος ενήλικος βρίσκεται μπροστά στα ράφια ενός καταστήματος παιχνιδιών.
  • Τα παιχνίδια που επιλέγουμε πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών και να είναι εντελώς ασφαλή ως προς το σχήμα, το μέγεθος και τα υλικά τους. Για λόγους προστασίας των παιδιών η ΕΕ έχει θεσπίσει αυστηρούς κανονισμούς, στους οποίους υπόκεινται οι κατασκευαστές παιχνιδιών που πωλούν τα προϊόντα τους στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να καταλάβετε εάν ένα παιχνίδι σέβεται τους κανονισμούς αυτούς δεν έχετε παρά να ελέγξετε εάν πάνω στη συσκευασία του έχει την ένδειξη «CE».
  • Στη συνέχεια εξετάστε προσεκτικά το ηλικιακό εύρος (3+, 4+ κοκ), καθώς ένα παιχνίδι που για κάποια ηλικία είναι απόλυτα ασφαλές για κάποια άλλη ηλικία μπορεί να είναι επικίνδυνο και να οδηγήσει σε δυσάρεστες καταστάσεις. Επίσης, καλό θα είναι όταν μικρότερα παιδιά παίζουν με παιχνίδια μεγαλύτερων να βρίσκεται κοντά τους και κάποιος ενήλικος.
  • Σπουδαίο ρόλο παίζουν και οι διαστάσεις των παιχνιδιών, αφού τα πολύ μικρά τμήματα παιχνιδιών μπορεί να τα καταπιούν τα παιδιά και να πνιγούν, εάν βρίσκονται σε ηλικία που δεν κατανοούν πως δεν πρέπει να βάζουν αντικείμενα στο στόμα τους.
  • Όταν πρόκειται για χνουδωτά παιχνίδια, κουκλάκια και άλλα παρόμοια είδη οι γονείς θα πρέπει να προτιμούν προϊόντα γνωστών εταιριών, που έχουν περάσει από ιδιαίτερα αυστηρές δοκιμές, ώστε να διαπιστωθεί αν ορισμένα κομμάτια τους ξεκολλούν εύκολα ή δύσκολα. Επίσης τα πάνινα παιχνίδια με την ένδειξη «CE» δεν είναι βαμμένα με επικίνδυνες τοξικές χρωστικές ουσίες.
  • Ατυχήματα μπορούν να προκαλέσουν αιχμηρά και μυτερά αντικείμενα, καθώς επίσης και παιχνίδια που έχουν σχισμές καθώς ανάμεσά τους μπορεί να εγκλωβίσει ένα μικρό παιδί τα δάχτυλά του και να τραυματιστεί. Πριν τη χρήση του παιχνιδιού θα ήταν χρήσιμο κάποιος ενήλικος να ελέγξει την αντοχή του παιχνιδιού ώστε να δει ποια είναι τα αδύνατα τμήματά του και αν σπάνε εύκολα. Εάν ένα παιχνίδι σπάσει κατά τη χρήση του ίσως είναι καλύτερο να πεταχτεί, καθώς το σπασμένο σημείο μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό.
  • Μεγάλη προσοχή χρειάζεται και όταν τα παιδιά επιχειρούν να παίξουν με πλαστικές ή νάιλον σακούλες καθώς μπορεί να τις βάλουν στο κεφάλι τους με απρόβλεπτα αποτελέσματα.
  • Στην εξοχή οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κυρίως όταν έχουν τοποθετήσει τσουλήθρες ή άλλα παρόμοια παιχνίδια εξωτερικού χώρου σε κάποιον κήπο. Όλα πρέπει να είναι τοποθετημένα σε επιφάνειες που δεν είναι πολύ σκληρές και σε απόσταση σχεδόν 2 μέτρων από φράχτες και άλλα εμπόδια.Τα παιχνίδια αυτά πρέπει να είναι σταθερά  και να μην προεξέχουν  αιχμηρές άκρες. Εάν η τσουλήθρα είναι μεταλλική θα πρέπει να αποφεύγεται το παιχνίδι όταν ο ήλιος είναι ψηλά καθώς το υλικό της καίει και μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα, ενώ θα πρέπει να πούμε στο παιδί πως δεν  είναι ασφαλές να περνάει σε μικρή απόσταση – μπροστά ή πίσω – από κούνιες που κινούνται.
  • Όμως και η ευκολία της μετακίνησής μας, κυρίως στην εξοχή, χρειάζεται προσοχή. Καλό θα είναι όταν τα παιδιά είναι μικρά – έως 12 μηνών – να μην τα ανεβάζουμε μαζί μας σε ποδήλατο ενηλίκων, ενώ αργότερα η καλύτερη και πιο ασφαλής λύση είναι το κάθισμα ποδηλάτου. Απαραίτητο φυσικά είναι το κράνος αλλά και η ζώνη ασφαλείας που πρέπει οπωσδήποτε να διαθέτει το κάθισμα.
  • Όταν το παιδί σας αποκτήσει το δικό του ποδήλατο μην τον αφήνετε να οδηγεί σε δημόσιους δρόμους και αφαιρέστε τις βοηθητικές ρόδες μόνο όταν βεβαιωθείτε πως το παιδί έχει τον πλήρη έλεγχο του ποδηλάτου και γνωρίζει ισορροπία. Ο προστατευτικός εξοπλισμός, όπως κράνος και επιγονατίδες είναι απαραίτητος και για όσα παιδιά χρησιμοποιούν πατίνια.

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Βιβλιοπροτάσεις Νο3

Βιβλία για το καλοκαίρι


1) Το πρώτο μου καλοκαιρινό βιβλίο (ΕΛΕΝΗ ΕΛΕΝΑ-ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟς ΓΡΗΓΟΡΗΣ)

 Tα παιδιά, συναντώντας τους δύο μικρούς ήρωες του βιβλίου, γίνονται μια καλή παρέα και με ευχάριστο και παιγνιώδη τρόπο ξεκινούν το καλοκαιρινό ταξίδι στη χώρα της γνώσης. Tα παιδιά πειραματίζονται, ερευνούν, φαντάζονται και με βιωματικό τρόπο μετρούν αστερίες και ιππόκαμπους, συναντούν γοργόνες και διηγούνται τις ιστορίες του βυθού, μαγεύονται από τα κύματα και μαθαίνουν πώς να τα φτιάχνουν, μαζεύουν βότσαλα και άμμο και δημιουργούν όμορφα ψηφιδωτά, βοηθούν τους ψαράδες να ψαρέψουν, αποκτούν περιβαλλοντική συνείδηση μέσα από τις δικές τους εξερευνήσεις στη φύση, ανακαλύπτουν τις ιδιότητες του νερού μέσα από πειράματα και ζωγραφική με σαπουνόφουσκες, χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους για να φτιάξουν μυρωδάτα σαπούνια και δροσερές συνταγές. Περιλαμβάνει: - Ασκήσεις ανάγνωσης, γραφής και μαθηματικών. - Παιχνίδια φαντασίας - Καλοκαιρινές ιδέες για κατασκευές 


2) Έξυπνες κάρτες για τις διακοπές (ΠΑΤΑΚΗΣ)




Οι έξυπνες κάρτες "γράφω-σβήνω" θα κρατήσουν συντροφιά στα παιδιά ατελείωτες ώρες. Θα ανακαλύψουν εκατοντάδες ευκαιρίες για δημιουργική απασχόληση στις διακοπές, στο αυτοκίνητο, στο πλοίο, παντού. Το πακέτο περιέχει πενήντα κάρτες διπλής όψης, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά και δεν πρέπει να λείπουν από κανένα σακίδιο.











3) Καλοκαιρινά παιχνίδια για παιδιά που ετοιμάζονται για το νηπιαγωγείο ( ΡΕΝΑ ΡΩΣΣΗ-ΖΑΪΡΗ)





Ένα καλοκαιρινό βιβλίο που πάει διακοπές με το παιδί και το προετοιμάζει για το Νηπιαγωγείο. Το παιδί παίζει και μαθαίνει παρέα με το Φίνι, το πιο διασκεδαστικό δελφίνι. Κολλάει, χρωματίζει, κόβει, παρατηρεί, παίζει με αριθμούς, λέξεις, παζλ, λαβύρινθους και ντόμινο, κερδίζοντας το πιο όμορφο βραβείο.












4) Απίθανες ώρες για παιδιά που τέλειωσαν το νηπιαγωγείο (ΜΩΡΑΪΤΟΥ ΠΗΝΕΛΟΠΗ)



Οι Απίθανες ώρες είναι ειδικά σχεδιασμένες για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Μέσα από διασκεδαστικές ασκήσεις και παιχνίδια φαντασίας μαθαίνουν να ερευνούν, να πειραματίζονται, να δημιουργούν, να ζωγραφίζουν, να διηγούνται και να χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους. Με τις Απίθανες ώρες τα παιδιά απασχολούνται δημιουργικά στις διακοπές τους, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσονται νοητικά και συναισθηματικά.










Μαθησιακές δυσκολίες - Χαρακτηριστικά - Αντιμετώπιση

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σας έχει μαθησιακές δυσκολίες και πως θα τις αντιμετωπίσετε;



Αρκετοί γονείς ισχυρίζονται ότι το παιδί διαβάζει "κότα" αντί για "κάτω", δεν μπορεί να εντοπίσει τη διαφορά ανάμεσα στο «θ» και «β» και πολλά άλλα τέτοια παραδείγματα τα οποία συχνά τους προβληματίζουν  χωρίς να ξέρουν τι πραγματικά συμβαίνει.
Τι είναι οι «μαθησιακές δυσκολίες»;
Οι μαθησιακές δυσκολίες εμφανίζονται εκ γενετής ως αδυναμία στην ομιλία, ανάγνωση, γραφή, συλλογισμό και μαθηματική ικανότητα. Οφείλουν την ύπαρξή τους σε δυσλειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Στην ηλικία των 9-10 ετών τα χαρακτηριστικά αυτών κορυφώνονται.
Χαρακτηριστικά:
  •  Υπερκινητικότητα
  • Συναισθηματική αστάθεια
  • Ελλείμματα μνήμης
  • Χαμηλή σχολική επίδοση
  • Διαταραχή λόγου και ομιλίας
  • Προβλήματα συμπεριφοράς

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις μαθησιακές δυσκολίες των παιδιών;
  1.  Απαιτείται η έγκαιρη παρέμβαση του ειδικού. Βασικό στοιχείο αυτής της διαδικασίας είναι η συνεργασία των γονέων με τους εκπαιδευτικούς φορείς και συγκεκριμένα με την δασκάλα καθώς εκείνη τις περισσότερες φορές εντοπίζει πρώτη την δυσκολία.
  2. Άμεση παραπομπή του παιδιού σε δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς προκειμένου να αξιολογηθεί και να εφαρμοστεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης, ώστε να αμβλυνθούν οι αδυναμίες του. 
  3. Μην ξεχνάμε ότι η χαμηλή ακαδημαϊκή επίδοση επηρεάζει και το συναισθηματικό υπόβαθρο του παιδιού.

Βασικά στοιχεία:
  • «Θεραπεία» δεν υπάρχει, μαθαίνει το άτομο να διαχειρίζεται την αδυναμία του και να βελτιώνεται με τον καιρό
  • Στην πλειονότητα των περιπτώσεων όπου έγινε έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος, τα παιδιά σημείωσαν τρομερή εξέλιξη.
  • Τα άτομα με Μαθησιακές Δυσκολίες θα πρέπει να δέχονται το ανάλογο επίπεδο φροντίδας όπως προβλέπεται και για τα άτομα χωρίς.





Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Origami βιβλιαράκι

Μια πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα με την οποία μπορούν να περάσουν ευχάριστα και δημιουργικά τα παιδιά είναι η ακόλουθη: 

Δημιουργία origami βιβλίου με θέμα της επιλογής τους.

Υλικά: ένα φύλλο χαρτί Α4, ακολουθούν ένα συγκεκριμένο τρόπο διπλώματος και είναι έτοιμο.

Ένα πολύ απλό θέμα είναι "η μέρα μου ( πρωί-μεσημέρι-απόγευμα-βράδυ )". Υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές και τα παιδιά μπορούν να  χρησιμοποιήσουν όποια θέλουν.
  • Ασπρόμαυρο για αγόρια και κορίτσια
  • Έγχρωμο για αγόρια και κορίτσια
  • Με σκίτσα για ζωγραφική
  • Μόνο με λέξεις για να ζωγραφίσουν τα παιδιά τις δικές τους εικόνες.
Οδηγίες κατασκευής:

1) Εκτυπώνουμε την εικόνα που μας ενδιαφέρει.

2) Διπλώνουμε το φύλλο στα δύο κατά μήκος της μακρύτερης πλευράς του.



3) Το ανοίγουμε πάλι και το διπλώνουμε στα δύο από την άλλη πλευρά. Μετά τα παραπάνω 2 τσακίσματα έχει δημιουργηθεί ένας σταυρός.



4) Τοποθετούμε το φύλλο κατά μήκος της μακρύτερης πλευράς του και "κλείνουμε" τις ΄δυο πόρτες έτσι ώστε να συναντηθούν στη μέση. Με τις παραπάνω τσακίσεις, αν παρατηρήσουμε ανοιχτό το φύλλο, θα δούμε ότι το κόψαμε σε 8 κουτάκια.



5) Το ανοίγουμε πάλι όλο και το διπλώνουμε στη μέση όπως κάναμε στο βήμα 3.


6) Σκίζουμε το σημείο που δείχνει η φωτογραφία, για να σκιστεί όμως εύκολα πρέπει να έχουμε πιέσει πολύ καλά τις τσακίσεις.


7) Το βιβλιαράκι είναι έτοιμο. Δείτε τις παρακάτω εικόνες για να κάνετε το τελικό δίπλωμα.





Πάμε τώρα στο θέμα μας, το οποίο είναι απλά ενδεικτικό. Μπορείτε να σκεφτείτε μαζί με τα παιδιά όποιο θέμα θέλετε να βρείτε τις δικές σας εικόνες και να κάνετε το δικό σας origami βιβλίο. 


Έγχρωμο για αγόρια

Έγχρωμο για κορίτσια

Ασπρόμαυρο για αγόρια

Ασπρόμαυρο για κορίτσια

Με σκίτσα για ζωγραφική

Τα παιδιά ζωγραφίζουν τις δικές τους εικόνες