Όλοι μας έχουμε δει μέλισσες να πετούν από λουλούδι σε λουλούδι. Όλοι μας έχουμε απολαύσει το μέλι, τη μοναδική αυτή θρεπτική τροφή που οι μέλισσες μας προσφέρουν εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ο κόσμος των μελισσιών είναι ο κόσμος της συνεργασίας, της εργατικότητας και της ομαδικότητας. Θα μάθουμε, λοιπόν, πώς ζουν αυτά τα όμορφα έντομα, πως εργάζονται για να μας δώσουν το μέλι άλλα και τα μυστικά της καθημερινής τους ζωής.
Εποπτικό υλικό για το νηπιαγωγείο
Ενδεικτικοί Στόχοι:
- Να μάθουν τα παιδιά ότι οι μέλισσες ανήκουν στα έντομα.
- Να μάθουν ότι οι μέλισσες χωρίζονται σε ομάδες και κάθε ομάδα έχει τα δικά της καθήκοντα: βασίλισσα, οι εργάτριες, οι κηφήνες.
- Να αναφέρουν λίγα λόγια για τα καθήκοντα της κάθε ομάδας.
- Να μάθουν για την ανατομία της μέλλισσας. (Το σώμα της μέλισσας αποτελείται από τρία μέρη: το κεφάλι, το θώρακα και την κοιλιά. Έχει έξι πόδια, 2 κεραίες, μια προβοσκίδα για να ρουφά το νέκταρ και ένα κεντρί )
- Να μάθουν για την ανάπτυξη της μέλισσας που διέρχεται από τρία στάδια: αυγό, προνύμφη και νύμφη.
- Να αναφέρουν τι μας προσφέρει η μέλισσα ( μέλι, βασιλικό πολτό, κερί)
- Να μάθουν και να αναφέρουν πως παράγεται το μέλι.
- Μαθαίνουμε λέξεις σχετικές με τη μέλισσα : βασίλισσα, εργάτρια, κηφήνας, κυψέλη, κηρήθρα, μέλι, γύρη, νέκταρ, μελισσοκόμος, κεντρί, τσίμπημα μέλισσας.
- Μαθαίνουμε εκφράσεις για το μέλι και τη μέλισσα: γλυκός σαν μέλι, μέλι γάλα, μήνας του μέλιτος, είναι εργατική σαν μέλισσα, στάζει μέλι το στόμα του, αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι
- Αναφέρουμε τι μαθήματα μας δίνουν οι μέλισσες για τη ζωή: σεβασμός στον αρχηγό αλλά και δημοκρατία, αυτοθυσία για τους άλλους, οργάνωση, συνεργασία.
Παρατήρηση και συζήτηση εικόνων, παρακολούθηση βίντεο σχετικά με τις μέλισσες
Η βασίλισσα
Οι εργάτριες
Οι κηφήνες
Η ανατομία της μέλισσας
(Το σώμα της μέλισσας αποτελείται από τρία μέρη: το κεφάλι , το θώρακα και την κοιλιά. Στο κεφάλι της έχει δεξιά και αριστερά δύο μεγάλα μάτια , που αποτελούνται από 13.000 περίπου μικρά μάτια το καθένα και έτσι έχει τη δυνατότητα να βλέπει ταυτόχρονα μπροστά , πίσω, πάνω και κάτω. Στο κέντρο του κεφαλιού της έχει ακόμα τρία απλά μάτια, που σχηματίζουν τρίγωνο. Έχει δυο κεραίες, που είναι σαν δέκτες ραδιοφώνου. Είναι τα όργανα της ακοής και της όσφρησης. Στο στόμα η μέλισσα έχει μια γλώσσα μακριά, παχιά και εύκαμπτη. Στην άκρη είναι σαν προβοσκίδα με μικρό κουταλάκι, που είναι μαζί όργανο αφής και γεύσης. Όταν δεν τη μεταχειρίζεται, την κρατά κουλουριασμένη στην κοιλιά της. Με την προβοσκίδα ρουφά το νέκταρ από τα λουλούδια. Από το θώρακα ξεφυτρώνουν δυο ζευγάρια διάφανα, λεπτά αλλά δυνατά φτερά, σαν μεμβράνη από ζελατίνη, ώστε να μπορεί να πετάξει μακριά για τροφή. Το γρήγορο κούνημα των φτερών τους προκαλεί ένα χαρακτηριστικό ήχο, το γνωστό μας «ζουζούνισμα». Τα 6 πόδια της μέλισσας είναι κι αυτά τριχωτά και τελειώνουν στις άκρες τους σε νύχια αγκιστρωτά. Στα πίσω πόδια της έχει μικρές κοιλότητες, που λέγονται καλάθια. Αυτά μοιάζουν σαν κίτρινα μπαλόνια, γιατί εκεί βάζει τη γύρη από τα άνθη. Στην άκρη της κοιλιάς της υπάρχει το κεντρί που μέσα έχει δηλητήριο.Είναι το μοναδικό της όπλο εναντίον των εχθρών της. Όταν ενοχληθεί, αμύνεται με το κεντρί αυτό).
Που ζουν οι μέλισσες
Ο βιολογικός κύκλος της μέλισσας
Τι μας προσφέρει η μέλισσα
Βίντεο για τις μέλισσες
Ενδεικτικά φύλλα εργασίας για τη μέλισσα
Κόβουμε τις λέξεις και ζητάμε από τα παιδιά να τις κολλήσουν στη σωστή θέση
Μυρίζουμε και δοκιμάζουμε μέλι. Επεξεργαζόμαστε και δοκιμάζουμε κηρήθρα. Τι παρατηρούμε;
Παραμύθια: Το μελόδεντρο, μάγια η μέλισσα
Τραγουδάμε και παίζουμε: περνά περνά η μέλισσα
Τραγουδάμε οι 9 μελισσούλες
Κατασκευές
ΜΕ ΡΟΛΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΜΕ ΠΑΛΑΜΕΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου