Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Λεκτικά παιχνίδια


Έχεις βρεθεί αρκετές φορές στη θέση εκείνη, όπου πρέπει να απασχολήσεις το παιδί σου, αλλά δεν βρίσκεσαι στο σπίτι ή δεν υπάρχει τίποτα το ενδιαφέρον γύρω του ή δεν έχει μαζί του κανένα παιχνίδι ή δεν έχει η τσάντα σου κάτι που δεν έχει ξαναδεί ή είστε μέσα στο αυτοκίνητο ή απλά πρέπει επειγόντως να του τραβήξεις την προσοχή. Σε μια τέτοια περίπτωση μπορούμε να παίξουμε λεκτικά παιχνίδια σαν αυτά που ακολουθούν παρακάτω:

1) Πες τι σου αρέσει
Ανάλογα με το γράμμα που αρχίζει το όνομα σου, ξεκινάς να αναφέρεις τα πράγματα που σου αρέσουν π.χ εμένα μου αρέσει το Γιαούρτι, οι Γόνδολες, τα Γιασεμιά και το Γέλιο.  Κατά τον ίδιο τρόπο λες ονόματα ζώων π.χ Καμηλοπάρδαλη και τα ονομάζεις ανάλογα με το πρώτο γράμμα τους π.χ Καλλιρόη η Καμηλοπάρδαλη.

2)  Μετράμε τα πράγματα στο χώρο.
Μετράς τις καρέκλες, τα παράθυρα, τα αυτοκίνητα, τους ανθρώπους. Επίσης, μπορείς να φτιάξεις και μια ιστορία με όλα όσα απαρτίζουν τον χώρο. Ο χώρος μπορεί να είναι οποιοσδήποτε οπότε και οι δυνατότητες πολλές. Αν υπάρχουν άνθρωποι είναι πιο σαφές το τι παιχνίδια μπορείς να κάνεις π.χ. ο κύριος που περνάει, από πού να είναι; Τι φαγητό να του αρέσει; Αν το πάτωμα δεν ήταν άσπρο τι άλλο χρώμα μπορούσε να είναι;  Πόσοι φοράνε άσπρα παπούτσια κ.τ.λ.

3) Οι ερωταπαντήσεις
Είναι  κάτι που σου δίνει την ευκαιρία να γνωρίσεις το παιδί  ακόμα καλύτερα και να ακούσεις πράγματα που ούτε τα ήξερες, ούτε τα φανταζόσουν. Έτσι, παίζουμε συχνά το γνωστό παιχνίδι των ερωτήσεων τύπου «Αν είχες ένα μαγικό κουμπί που θα ήθελες να είσαι τώρα;» «Αν ήσουν μυρωδιά τι μυρωδιά θα ήσουν;» «Αν ήσουν ζώο ποιο θα προτιμούσες;» «Τι σου αρέσει σε κάθε άτομο στην οικογένεια και τι όχι» «Αν θα μπορούσες να γνωρίσεις κάποιον χαρακτήρα καρτούν/ήρωα βιβλίου ποιος θα ήταν αυτός;» και συνεχίζεται μέχρι να βαρεθούμε.

4)  Το γνωστό παιχνίδι ΝΑΙ ή ΟΧΙ.

Παιχνίδι ερωταπαντήσεων κατά το οποίο ο ερωτώμενος δεν πρέπει να δώσει τις λέξεις Ναι ή Όχι ως απάντηση. 


5) Το παιχνίδι των 10 ερωτήσεων. 
Βάζεις κάποιον στο μυαλό σου, όπως κάποιον από το οικείο περιβάλλον ή  κάποιον ευρύτερα γνωστό ή κάποιο καρτούν. Ο συμπαίκτης σου προσπαθεί μέσα σε 10 ερωτήσεις (εννοείται και περισσότερες) να βρει το πρόσωπο αυτό. Όσο και αν φαίνεται δύσκολο, δεν είναι και ακόμα και ένα παιδί 3-4 χρονών μπορεί να το καταλάβει και να το παίξει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου